Oude bomen niet kappen beter voor klimaat


bomen niet kappen

Een van de manieren waarop overheden en bedrijven proberen om de opwarming van het klimaat te beteugelen, is door nieuwe bomen te planten. Die nemen kooldioxide (CO2) op, een van de broeikasgassen. Vandaag is Zwitsers onderzoek gepubliceerd dat we met 1 miljard hectare nieuw bos zelfs de klimaatdoelen van Parijs kunnen halen.

Dat helpt wel een beetje, maar de meeste effecten zullen we pas in decennia zien, zo valt te concluderen uit een eerder onderzoek van de US Geological Survey. Bomen zetten CO2 namelijk om in groei. En wanneer groeien bomen het meeste? Als ze ouder zijn.

Tot nu toe werd gedacht dat bomen net zo groeien als mensen: heel snel in hun jeugd, met nog een spurt in de pubertijd om dan af te vlakken in volwassenheid. Mensen groeien daarna alleen nog rond het middel, bomen krijgen misschien een iets dikkere stam, zo was de theorie.

Het Amerikaanse onderzoek ontdekte echter dat bomen anders groeien dan mensen. Ze blijven in omvang gestaag toenemen met ieder jaar min of meer (het weer speelt een belangrijke rol) hetzelfde percentage. Daardoor vindt de meeste groei plaats in de volwassen fase van een boom. Een stam met een omtrek van 2 meter die een tiende procent groeit, produceert immers meer hout dat een stam met een omtrek van 20 centimeter die hetzelfde percentage dikker wordt.

Dat geldt voor alle bomen. De onderzoekers bekeken 605.000 bomen van 402 soorten. Overal waren het vooral de wat oudere (en dus dikkere) bomen die de CO2 opslokten en omzetten in hout, zo schrijven de onderzoekers in het blad Nature.

Hun advies is dus vooral om oude bomen niet te kappen, dat zet veel meer zoden aan de dijk zetten dan nieuwe bomen planten. Helaas gaan er jaarlijks 15 miljard tegen de vlakte.