Oud worden? Honger lijden!


staand eten

Wie oud wil worden kan maar beter bar weinig eten. Net boven het niveau waarop je verhongert is ideaal.

Met die opzienbarende onthulling komen wetenschappers van de universiteit van Wisconsin in de Verenigde Staten. Ze publiceerden hun onderzoek in het laatste nummer van het blad Science. De wetenschappers bestudeerden de afgelopen twintig jaar apen die extreem weinig te eten kregen, ongeveer dertig procent minder dan gewoonlijk. Het blijkt dat de apen vele malen langer leven dan soortgenoten die een gewoon dieet volgen.

Normaal worden makaak-apen een jaar of 27. Maar dankzij het buitengewoon magere dieet hebben de wetenschappers de leeftijd nu al opgerekt naar 29. De verwachting is dat de apen tot ver na hun dertigste zullen doorleven. Voor een mens zou dat betekenen dat honderd jaar makkelijk haalbaar is. Omdat de makaak genetisch erg op de mens lijkt, zijn de resultaten namelijk ook op ons toepasbaar, zo denken de onderzoekers.

De theorie is dat een lichaam dat op extreem weinig calorieën moet overleven, ‘zuinig’ is op energie. In plaats van nieuwe cellen te maken, worden oude cellen beter onderhouden. Lees daarover ook het artikel ‘Levenselixer gevonden’ op Faqt.