Oud en Nieuw internationaal


Oud en Nieuw is een tijd van tradities. In Nederland eet 85 procent van de bevolking één of meer oliebollen rond de jaarwisseling. In het noorden van het land gaan de nieuwjaarsrolletjes er bovendien in als koek. En dan is er natuurlijk nog het vuurwerk, een voortzetting van de oude Germaanse traditie om kwade geesten te verjagen en de dagen weer langer te laten worden. Maar wat doen ze in andere landen?

Ecuador/Panama: Años Viejos

In Ecuador en Panama hebben ze hun eigen versie van het verjagen van de demonen. Op 31 december worden overal in het land een soort vogelverschrikkers langs de kant van de weg gezet, gekleed in oude broeken en truien (zie foto uit Panama). Soms lijken de poppen op een corrupte politicus of een andere persoon die negatief in het nieuws is geweest. Op oudjaarsavond gaan de poppen – ook wel Años Viejos of Judassen genoemd – in de brand om zo symbolisch alle ellende te verbranden.

Schotland: Hogmanay

Wie zet als eerste in het nieuwe jaar een voet binnen jouw huis? In Schotland is dat altijd weer spannend. De First Footer is symbolisch voor het hele jaar. Is het een man met geschenken, dan wordt het een goed jaar. Een vrouw, zeker als ze blond is en geen cadeau bij zich heeft, betekent dat het een flutjaar gaat worden. Het maakt allemaal deel uit van het feest dat Hogmanay heet, en dat gedurende een paar dagen rond Oud en Nieuw wordt gevierd met veel whisky.

Spanje: twaalf druiven

In Spanje is het belangrijk op Oudjaarsavond rood ondergoed te dragen, dat brengt geluk. Om 12 uur precies dien je voor elke slag van de kerktoren een druif in je mond te steken. Lukt je dat? Dan wordt het een geweldig jaar.

Duitsland: Dinner for One en het Vierschansentoernooi

Geen Oud en Nieuw gaat voorbij of de Duitse televisie herhaalt Dinner for One, een komische sketch uit 1963 over een oude dame en haar butler. Hoewel de sketch niets met het nieuwe jaar te maken heeft, is de herhaling een traditie geworden. Nieuwjaarsdag staat traditioneel in het teken van het schansspringen in het wintersportplaatsje Garmisch-Partenkirchen. Daar gaan sinds 1953 dappere mannen met de champagne nog in hun mik met een noodvaart een schans af.

Follow Faqtman on Twitter