Ötzi heeft familie


ötzi

Ötzi, de 5300 jaar oude mummie die in 1991 stijf bevroren werd gevonden bovenop een Alp, heeft tot de dag van vandaag familieleden in de bergachtige regio. Het Institut für Gerichtliche Medizin in Innsbruck, Oostenrijk, heeft een groot anoniem DNA-onderzoek gedaan onder 3700 mannen die de afgelopen jaren bloed kwamen geven in Tirol. Bij 19 van hen werd een Y-chromosoom gevonden dat voor een groot gedeelte dezelfde informatie bevat als bij Ötzi.

De vondst is puur toeval. Het instituut deed onderzoek naar de verspreiding van DNA door de Alpen. Omdat ze een historisch referentiepunt zochten, gebruikten ze ook het DNA van Ötzi, het lijk dat is genoemd naar het Ötzdal in Tirol (foto). Toen bleek dat Ötzi nog directe afstammelingen heeft in de valleien rond Innsbruck. Welke mannen dat zijn, is niet bekend. Vergelijkingen met DNA-databases in noordelijk Italië en de provincie Engadin in Zwitserland toonden aan dat ook daar waarschijnlijk nog achterkleinzonen van hem wonen.

Een van de uitkomsten van dit onderzoek is dat bewoners van de Alpen – en dan vooral de mannen – nogal honkvast zijn. Wie eenmaal ergens is geboren, gaat daar waarschijnlijk ook dood. Generaties mensen blijven op dezelfde plek, alleen vrouwen vertrekken soms om met iemand uit een andere plaats te trouwen.

Het genetische onderzoek stelde de Oostenrijkers ook in staat om de oudste gemeenschappelijke voorvader van Ötzi en zijn huidige familie te vinden. Die kwam ergens uit het Midden-Oosten en leefde 10.000 tot 12.000 jaar geleden. Zijn kleinkinderen waren dus minder honkvast en trokken naar Europa. Toen ze daar eenmaal waren aangekomen, gingen deze mensen niet meer weg.