Orkanen in het oog houden


De orkaan Earl trok gisteren voorbij de Bovenwindse eilanden. Toeristen moesten in hun hotels blijven en alleen de hulpdiensten mochten de straat op. De storm kwam het dichtst bij Sint Maarten, op ongeveer 40 kilometer uit de kust.

Stormen zoals Earl en Danielle worden scherp in de gaten gehouden. Als ze over land dreigen te gaan, kunnen ze enorme schade aanrichten. De Amerikaanse overheidsdiensten NASA en de National Hurricane Center proberen met satellietbeelden te voorspellen welke richting de orkanen opgaan. Hoe eerder mensen weten dat het onheil nadert, des te meer tijd ze hebben om te vluchten of hun huis dicht te timmeren.

Kaartjes zoals deze laten zien waar het oog van de storm nu is en waar hij de komende dagen heen zou kunnen. Het pad op het kaartje wordt breder naarmate de voorspelling verder in de toekomst is – het blijft immers onzeker welke kant de orkaan opgaat.
Zonder twijfel de visueel meest aantrekkelijke voorspelling vind je op de schitterende website stormpulse.com.

Als je huis in het pad van een verschrikkelijke storm staat, is het minder leuk natuurlijk, maar op satellietbeelden en video-beelden ziet het er spannend uit. Hier kun je zien hoe de storm eruit zag op Sint Maarten:

Benieuwd hoe die orkanen steeds aan hun namen komen? Er zijn lijsten die elke zes jaar roteren. Elk jaar krijgen tropische stormen (die uit kunnen groeien tot volwassen orkanen) om de beurt vrouwen- en mannennamen. Daarom zijn nu Danielle, Earl en Fiona in het nieuws. Over zes jaar maken nieuwe stormen kans op die namen, behalve als een ervan bijzonder desastreus blijkt. Niemand wil bijvoorbeeld graag aan de orkanen Katrina en Andrew worden herinnerd.