Organische resten dino’s gevonden


In de provincie Yunnan van China is een opmerkelijke vondst gedaan. Op een paar vierkante meter liggen honderden eieren van dinosauriërs in verschillende stadia van ontwikkeling. In sommige eieren is zelfs organisch materiaal gevonden. De eieren zijn 190 miljoen jaar oud; het is voor het eerst dat zulk oud organisch materiaal is ontdekt.

De plek waar de eieren zijn ontdekt heet Lufeng. Paleontologen uit Canada, Duitsland, Australië, China en Taiwan zijn er heel voorzichtig bezig met opgravingen. Tot nu toe is pas 1 vierkante meter afgegraven. Daarbij zijn al verschillende belangrijke ontdekkingen gedaan. Door de eieren in verschillende stadia van ontwikkeling te onderzoeken, is duidelijk geworden dat de in vroeger China levende dinosauriër sauropodomorph Lufengosaurus zich snel en gelijkmatig in het ei ontwikkelde.

De eieren maken ook duidelijk dat de dinosauriërs binnen in hun ei bewogen. Aan de vorm van het dijbeenbot te zien, werden de spieren al tijdens de tijd in het ei aangespannen. Dat gedrag is nu nog bekend van vogels, maar lijkt dus zijn oorsprong te vinden bij de dino’s.

De Taiwanese leden van het onderzoeksteam hebben in de eieren collageen gevonden, een organische stof die ook in menselijk botten zit. Het is voor het eerst dat zulk oud collageen is gevonden. Het toont aan dat dinosauriërs qua biologische opbouw niet zo veel verschillen van dieren in deze tijd.