Oranje wereldkampioen!


Het robotvoetbalteam van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft zaterdagavond in Mexico City de wereldtitel robotvoetbal in de wacht gesleept, op de RoboCup 2012. De Eindhovense robots waren met 4-1 te sterk voor Iran. Na vier verloren WK-finales op rij (2008-2011) zijn de Nederlandse robots nu eindelijk succesvol. In 2013 mag het team de titel in eigen land verdedigen, want dan is het WK in Eindhoven.

De finale kende een spannende eerste helft, die eindigde in 2-1. Een van de vijf Nederlandse robots moest het veld verlaten met een technisch probleem. Tijdens de pauze bleek het te gaan om een los draadje. Met vijf spelers kon Tech United, het team van de TU Eindhoven, aan de tweede helft beginnen. Daarin liep het team verder uit naar 4-1.

De eerste poulewedstrijden waren nog niet best. Met een hoop nachtwerk is het team langzaam in het toernooi gegroeid. De laatste wedstrijden was er goed positiespel en speelden de robots continu over.

Tijdens het toernooi in Mexico is ook officieel vastgelegd dat de WK RoboCup volgend jaar plaats gaat vinden in Eindhoven, van 24 tot en met 30 juni 2013. Zo’n 2300 deelnemers uit circa veertig landen komen dan naar Nederland om hun robots de krachten te laten meten.

RoboCup is een internationale robotcompetitie die bestaat sinds 1997. Een van de RoboCup-categorieën is de ‘Middle Size League’ (MSL), de koningsklasse van het robotvoetbal, waarin het team van de TU Eindhoven speelt. De MSL bestaat uit teams van robots die zelfstandig voetballen, zonder menselijke sturing. Het spel is snel, tactisch en spectaculair om te zien.

Follow Faqtman on Twitter