Opzettelijk vergeten werkt niet – integendeel


opzettelijk vergeten

We vergeten zo makkelijk. De verjaardag van je broer. Het wachtwoord voor een site. De code van een cijferslot. Maar probeer eens iets opzettelijk te vergeten: het is bijna onmogelijk. Sterker nog, een experiment toont aan dat als je iets moet onthouden, de beste methode is om te proberen te vergeten.

Dat klinkt tegenstrijdig, maar het is de uitkomst van een experiment aan de University of Texas. Daar toonden ze mensen foto’s van gezichten. De helft van de proefpersonen kreeg als opdracht de gezichten te onthouden, de andere helft moest vergeten. Ondertussen werden hun hersens gescand.

De mensen die moesten vergeten, vertoonden meer hersenactiviteit dan de mensen die moesten herinneren. Ze deden hun uiterste best om de herinnering te overschrijven, maar juist daardoor zetten ze hun hersens aan het werk. Hun geheugen werkte beter dan wanneer ze de afwas waren gaan doen; de herinnering raakte sterker ingebed in het brein.

Hoe vergeet je wel? ‘Matige hersenactiviteit’ is het antwoord van de Texanen. Een Soduku maken, of een film zien. Je hersens zijn dan met iets anders bezig en schonen zichzelf op. Voor je het weet ben je vergeten waar je de auto ook al weer had geparkeerd.

(JNeurosci)