Opwinding vermindert walging bij vrouwen


Seks kan behoorlijk vies zijn. Allerlei lichaamsvloeistoffen komen vrij en vermengen zich. Waarom kokhalzen we het dan niet? Het antwoord bij vrouwen is in ieder geval dat ze hun gevoel van walging kunnen onderdrukken, blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Een groep vrouwelijke proefpersonen werd in drieën gedeeld. Een derde van de groep keek naar een video met extreme sports; een derde naar beelden vanuit een rijdende trein; een ander deel naar een seksfilm die door vrouwen als zeer opwindend wordt beoordeeld.

Minder walging, belangrijk voor de voortplanting.

Daarna moesten de vrouwen verschillende taken uitvoeren waarbij normaal gesproken walging om de hoek komt kijken. Zo moesten ze drinken uit een kopje met een dode vlieg erin en de botten van een dier vasthouden. Bij een andere taak moesten ze gedragen ondergoed aanraken.

De vrouwen moesten daarna aangeven hoe walgelijk ze die taken vonden. De groep die naar een seksfilm had gekeken, moest bij allerlei taken duidelijk minder kokhalzen dan de andere twee groepen. Vooral als de taak een seksuele component had, zoals bij de onderbroeken, hadden de opgewonden vrouwen minder walging.

Uit eerder onderzoek bij mannen bleek hetzelfde: opwinding vermindert walging. Daardoor kunnen we soms dingen doen die we anders niet in ons hoofd zouden halen.

Follow Faqtman on Twitter