Opwinding over ‘Mars-monoliet’


Sinds er foto’s worden gemaakt van het oppervlakte van Mars, zien mensen vreemde dingen. Nu weer een monoliet.

Nasa houdt dingen voor ons verborgen. Er zijn allang bewijzen voor het bestaan van buitenaardse wezens, maar die worden angstvalling verborgen door de ruimtevaartorganisatie. Dat is ongeveer de redenatie van miljoenen mensen over de hele wereld die de afgelopen periode een foto verspreidden via internet van een mysterieuze steenklomp op Mars.

De monoliet op Mars.

Deze steen zou zo perfect rechthoekig zijn, dat het wel door een buitenaardse intelligentie gemaakt moet zijn. De steen vertoont bovendien een verbazingwekkende overeenkomst met de monoliet die in het boek en de film 2001: A Space Oddyssey voorkomt. In dat verhaal staat er een monoliet op de maan als een teken aan de mensheid dat er meer beschavingen in het heelal zijn.

De foto’s waarop de monoliet te zien zijn, zijn gewoon afkomstig van Nasa, die veel foto’s van expedities en sondes openbaar maakt. Deze foto’s worden tegenwoordig door een heel leger aan amateur astronomen nagespeurd op opmerkelijke zaken. Zo zijn al enkele interessante dingen ontdekt.

Het gezicht op Mars, gefotografeerd door de Viking I sonde. Het bleek een grappig schaduweffect te zijn.

Maar het levert ook iedere keer weer speculatie op, zoals nu met de monoliet. Eerder dachten mensen op Mars al een gezicht en een huis te hebben ontdekt. Ook al kunnen deze ‘ontdekkingen’ meestal snel worden verklaard, toch blijven grote groepen mensen er in geloven. Schijnbaar willen we heel graag dat er meer is dan alleen een wat rechthoekige rots die van een berg is gekukeld.