Opwinding over kankertherapie


bloedcellen

Goed nieuws voor patiënten met leukemie. In de Verenigde Staten is een therapie ontwikkeld die zeer goede resultaten laat zien. Bij enkele tientallen mensen die met de ziekte in het eindstadium zitten, is een experiment gedaan dat zeer goed heeft uitgepakt.

De patiënten werden witte bloedcellen ontnomen. De immuuncellen daarin (rechts op de foto) werden genetisch zo gemanipuleerd dat ze alleen nog maar werkten tegen lymphoblastische leukemiecellen. Daardoor ging het immuunsysteem in een hogere versnelling en werden door het hele lichaam heen de kankercellen opgeruimd.

Bijna alle patiënten ging het daarna veel beter. Twee stierven, doordat hun lichaam de schok van het hyperactieve immuunsysteem niet aankon. Alle patiënten waren echter sowieso binnen twee tot vijf maanden gestorven, ze waren uitbehandeld. Meer studie is nodig om te zien hoe het de overlevers vergaat en of ze de kankercellen definitief kwijt zijn.

Het onderzoek, door het Fred Hutchinson Cancer Research Centre in Seattle is nog niet officieel gepubliceerd, maar zorgt nu al voor opwinding. Het is tijdens een grote wetenschappelijke conferentie in de VS gepresenteerd en zorgde daar voor veel rumoer. Dat immuuncellen geherprogrammeerd kunnen worden, werd al langer vermoed. Maar dat er dergelijke spectaculaire resultaten mee kunnen worden geboekt, had niemand verwacht.

De komende maanden zullen de onderzoeksresultaten door andere wetenschappers worden geanalyseerd. De verwachting is dat deze nieuwe therapie dat snel opgepikt zal worden door andere kankercentra als een laatste redmiddel bij leukemie.