Opwarming: naar Japan via IJsland


De Noordpool krimpt. Een Duitse expeditie die gisteren terugkeerde, heeft in het poolgebied aanzienlijk minder ijs gemeten. Bovendien was er bijna geen sprake meer van meerjarig ijs. Alle ijs aan de randen van de pool bestaat uit oud ijs, er is vrijwel geen nieuw ijs meer bijgekomen. Hij ijs was ook dunner dan bij metingen in 1991 en 2001.

Daarmee is bewijs geleverd dat de opwarming van de aarde direct effect heeft op de Noordpool, zeggen de Duitsers. In september, als het ijs meestal weer gaan aangroeien, was ten noorden van Rusland ook nog geen nieuw ijs te vinden.

Alternatieve routes. Afbeelding: Nasa Goddard.

Het slechte nieuws over het klimaat is overigens goed nieuws voor de scheepvaart. Het smeltende ijs maakt het in de toekomst mogelijk om een veel kortere route te varen tussen Europa en Azië. Nu moeten tankers en containerschepen nog via het Suezkanaal, de Indische Oceaan en Singapore om in bijvoorbeeld Japan te komen.

Wellicht volgende zomer kunnen deze schepen al via Groenland en de noordkant van Canada varen. Of via de noordkant van Rusland. Dat scheelt duizenden kilometers. Aangezien scheepvaart veel broeikasgassen uitstoot, is dat op een gekke manier dus weer goed voor het milieu.

Vorig jaar is al met de route ten noorden van Rusland geëxperimenteerd. Het scheelt ten opzichte van de gebruikelijke route een derde aan stookkosten.

Follow Faqtman on Twitter