Opscheppers weten het minste


Opscheppers weten het minste

Ben jij zo iemand die van veel dingen verstand heeft? Die als een wandelende Wikipedia door het leven gaat? Gefeliciteerd, je weet waarschijnlijk minder dan gemiddeld. Onderzoek van Pepperdine University (VS) toont aan dat opscheppers vaak de minste elementaire kennis missen over onderwerpen. Zeggen dat je veel weet, betekent dat je weinig weet.

Voor het onderzoek werden 1200 proefpersonen gevraagd naar hun kennisniveau op een aantal algemene onderwerpen. Daarna werden ze aan een test onderworpen om diezelfde kennis te meten. De uitkomsten waren opmerkelijk, de grote bekken gingen allemaal op hun bek. Bescheidenheid blijkt een veel betere maatstaf te zijn om algemene kennis te kunnen voorspellen.

Bescheidenheid is echter geen goede voorspeller van probleemoplossend vermogen, een van de belangrijke peilers onder intelligentie, zo bleek ook uit het experiment. Maar wel van nieuwsgierigheid, een open geest en intellectuele interesse.

Hoe dit komt, denken de onderzoekers ook te weten. Het is een kwestie van houding. Mensen die denken al veel te weten, zullen minder snel een boek lezen of een programma kijken om hun kennis uit te breiden. Ze weten immers toch al alles dat ze moeten weten. Bescheiden mensen mensen willen vaak nieuwe ervaringen, om hun (zo denken ze) beperkte kennis te vergroten. Dus staan ze bloot aan meer bronnen.

Deze ontdekking lijkt een variant op het Dunning–Kruger effect. Dat is een wetenschappelijke ontdekking uit 1999 dat heel domme mensen te dom zijn om te beseffen dat ze dom zijn.

(The Journal of Positive Psychology)