Oprechte blijdschap doet je genen goed


Ben je iemand die zijn geluk zoekt in het nastreven van een hoger doel in het leven, zoals het helpen van anderen, of haal je je blijdschap uit pure zelfvoldoening? Die eerste groep, de eudaimonisch ingestelde mensen, hebben een meer voordelige genenactiviteit dan de tweede groep, de hedonistische genieters. Dat ontdekten een team van wetenschappers van de University of California in LA en de University of North Carolina (VS).

De onderzoekers testen bloedmonsters van 80 volwassen die via een vragenlijst waren ingedeeld in een van de twee groepen. De mensen met een eudaimonisch welzijn bleken een lage activiteit te vertonen van ontstekingsgenen en een hoge activiteit van genen betrokken bij de bestrijding van ziektekiemen. Een erg voordelig genprofiel dus. Voor de hedonistisch ingestelde mensen bleek dat juist andersom.

Ondanks de bevinging voelden de mensen in de hedonistische groep zich fysiek niet slechter dan de eudaimonische groep. Maar op genniveau valt het dus wel te zien; blijkbaar weten de genen prima het onderscheid te kunnen maken tussen je goed voelen en goed doen in het leven.

De studie is gepubliceerd in PNAS.

Foto: Evert Odekerken