Oplossing voor opwarming


Door fossiele brandstoffen te verbranden, brengt de mensheid grote hoeveelheden kooldioxide (CO2) in de atmosfeer. Daardoor wordt het warmer, zo zeggen veel klimatologen. Volgens een Duits onderzoeksinstituut kunnen we dat proces makkelijk omkeren, door opnieuw fossielen te creëren.

Onderzoekers van het Alfred-Wegener-Institut für Polar- und Meeresforschung stellen voor om grote hoeveelheden fijngemalen ijzer in de oceanen te strooien. Dat ijzer dient als ‘kunstmest’ voor fytoplankton, dat zich daarmee voedt. Fytoplankton neemt grote hoeveelheden CO2 op. Na verloop van tijd sterft het plankton en zakt naar de bodem van de oceaan, met de CO2 nog steeds in zich. Door de druk op de bodem blijft de CO2 daar.

Bloei van fytoplankton aan de zuidkust van Engeland.

In 2004 deed het instituut al een experiment met ijzer en plankton in een zuidelijke oceaan. Na het strooien van het ijzer vermeerderde het plankton met grote snelheid. De CO2 die het opnam ligt waarschijnlijk de komende eeuwen op de oceaanbodem.

Waarom zou je deze technologie niet op grote schaal gebruiken, vragen de Duitsers zich af in het vaktijdschrift Nature. Omdat we niet weten welke gevolgen het dumpen van grote hoeveelheden ijzer in de oceaan nog meer heeft, zo schrijven andere wetenschappers in een reactie. Ze wijzen op de ecologische ramp die een wereldwijde bloei van fytoplankton zou kunnen veroorzaken. Wellicht dat het plankton visstanden zou kunnen decimeren of andere onbedoelde bijwerkingen zou kunnen hebben.

Het Wegener Institut heeft alle experimenten met ijzer in de oceaan stopgezet en belooft vanaf nu alleen nog natuurlijk voorkomend plankton te bestuderen.

Follow Faqtman on Twitter