Opereer nooit met hardrock aan


operatie

De prijs voor het meest merkwaardige onderzoek van 2016 gaat op de valreep naar Imperial College London (GB). Daar hebben ze vastgesteld dat hardrock slecht is voor het vermogen van mannen om het spel Dokter Bibber te spelen. Let wel, alleen mannen. Vrouwen lieten zich door de jankende gitaren, pompende drums en krijsende zang niet beïnvloeden en haalden de botjes gewoon uit de patiënt.

Voor het onderzoek, uitgevoerd met medewerking van het Royal College of Music, werden 184 mannen en 143 vrouwen geselecteerd. Zij kregen als opdracht om Dokter Bibber te spelen terwijl ze het Andante uit de Sonate voor twee Piano’s van Mozart hoorden of Thunderstruck van de oude rockers van AC/DC. Een derde groep kreeg als controle de geluiden uit een echte operatiezaal te horen.

De proefpersonen werden getimed en hun fouten werden bijgehouden.

De mannen die naar AC/DC luisterden maakten meer fouten en waren langzamer, in vergelijking met de mannen die naar Mozart luisterden of de sound track van een echte operatie aanhoorden. Thunderstruck leverde gemiddeld 38 fouten op tegen 28 voor de sonate en de ziekenhuisgeluiden. Gek genoeg had de muziek geen enkel effect op vrouwen. Waarom kunnen de onderzoekers niet goed zeggen.

Het lijkt een onnozel onderzoek, ware het niet dat in veel operatiezalen muziek wordt gespeeld. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat hip-hop bijvoorbeeld zorgt dat operaties sneller verlopen. Mozart, zo lijkt dit onderzoek te zeggen, maakt chirurgen preciezer. Behalve als de arts in kwestie een liefhebber van de Oostenrijkse componist is, want ook bij die groep gaat het aantal fouten licht omhoog.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Medical Journal of Australia.