Operatierobots langzaam en duur


In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, werken operatierobots niet sneller en nauwkeuriger dan mensen. Dat is de belangrijkste conclusie van het promotieonderzoek van Jeroen Heemskerk, chirurg in het Laurentiusziekenhuis in Roermond. Hij promoveert aan de Universiteit Maastricht.

‘Op dit moment is de klinische meerwaarde van het gebruik van robots onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd, terwijl de meeste gebruikers van deze operatierobots en de fabrikanten ervan er wel alles aan doen om de voordelen van hun dure paradepaardje uit te dragen’, zo zegt Heemskerk in het UM Webmagazine. ‘Het gebruik van de robot maakt de zorg duurder en misschien wel slechter. En dat terwijl we aan alle kanten bezuinigen op goede zorg.’

In het onderzoek vond Heemskerk dat robots vaak stukjes tumor achterlaten, terwijl een menselijke chirurg vaak de hele tumor verwijdert. Robots kosten vaak rond een miljoen euro en de kosten per operatie lopen tussen de 1000 en 1500 euro. Voor veel ziekenhuizen zijn dat kosten die nauwelijks te dragen zijn.