Openbaar toilet met gezichtsherkenning

Tegen papierdieven


toiletrol

Primeur voor de Chinezen: in Beijing zullen openbare toiletten worden uitgerust met gezichtsherkenning. Pas na een scan van drie seconden – hoeden en zonnebrillen af – gaat het toilet open voor een bezoekje. Of niet, want de scan is bedoeld om misbruik van de faciliteiten tegen te gaan. Nogal wat mensen plunderen de voorraad toiletpapier in de openbare plees.

Dus zal de scan de deur gesloten houden voor iedereen die recent al op het toilet is geweest. Volgens Chinese media zijn het vooral ouderen die de deur bij de openbare gelegenheden platlopen. Ook wie wel toegang krijgt, kan niet ongelimiteerd papier plunderen. Het nieuwe systeem geeft iedereen zes velletjes aan papier, of dat nou genoeg is of niet.

Het systeem heeft al tot grote ergernis geleid bij inwoners van Beijing. De scans duren lang en er zijn nogal wat foutjes in de software. Daardoor krijgen mensen geen toegang, terwijl ze toch heel nodig moeten. Ook de karige zes velletjes zijn sommige bezoekers een doorn in het oog. Vooral ouders met baby’s hebben soms meer nodig.

Maar Chinese kranten schrijven dat mensen blij mogen zijn dat er maar zo weinig papier beschikbaar is. Onderzoek van het hygiëneproduct heeft aangetoond dat er nogal wat ongezonde stoffen in zitten. Die maken het papier mooi bleek en zelfs glanzend, maar erg goed voor de gevoelige lichaamsdelen is het niet.