Open relatie? Dan praat je vooral veel


open relatie

Mensen met een open relatie, die meerdere partners tegelijk hebben, zijn over het algemeen gelukkig. Ze ervaren hun liefdesleven als bevredigend. Dat ontdekten onderzoekers van de universiteit van Wenen in Oostenrijk na een groot onderzoek naar polyamoureus leven.

Maar in plaats van veel seks, ben je vooral veel aan het praten.

Een van de uitkomsten van het onderzoek is namelijk dat mensen in dit soort relaties veel gesprekken hebben. Heel veel gesprekken. Daarbij is openheid heel belangrijk, geheimen maken een polyamoureuze relatie onmogelijk. Dus gaat het over alles en staat je mond niet stil.

Volgens het onderzoek hebben mensen uit alle sociale klassen en leeftijdsgroepen dergelijke relaties. Ook lijken homo- en heteroseksuele veelpartners even vaak voor te komen. Opmerkelijk is alleen dat veel mensen met een misbruikverleden zich aangetrokken lijken te voelen tot een dergelijke open relatie.

De meeste deelnemers aan het onderzoek gaven aan zich bevrijd te voelen nu ze niet meer gedwongen monogaam zijn. Bovendien was hun leven sinds de beslissing om het niet bij één partner te houden stabieler en konden ze beter met crises omgaan.