Opblaasbaar vliegtuig naar Venus?


Een opblaasbaar, propeller-aangedreven vliegtuig, gebouwd uit lichtgewicht composietmaterialen, is kandidaat om de dichte, zwavel-rijke lucht rond Venus te verkennen. De Amerikaanse vliegtuigbouwer Northrop Grumman heeft een concept bedacht waarmee het mee wil dingen naar een aanbesteding door Nasa. Die organisatie heeft in het kader van het New Frontiers programma bedrijven uitgenodigd om na te denken over nieuwe manieren om planeten te onderzoeken.

Eerdere New Frontiers uitdagingen gingen over Pluto, Jupiter en een asteroïde. Algemeen wordt aangenomen dat Nasa nu naar Venus wil, de officiële aankondiging komt in oktober. Northrop Grumman gaat daar ook al van uit, men onthulde het Venus Atmospheric Maneuverable Platform, of VAMP. Dat is een vliegtuig dat op 50 kilometer hoogte door de atmosfeer van Venus moet gaan vliegen, om onderzoek te doen.

Vamp krijgt een spanwijdte van 55 meter en het vliegtuig wordt opgevouwen naar Venus getransporteerd. Daar wordt het opgeblazen om de volledige omvang te bereiken. De missie moet enkele jaren gaan duren. De vliegtuigbouwer denkt voor 1 miljard deze klus te kunnen klaren en het vliegtuig rond 2021 de ruimte in te kunnen sturen.