Op zoek naar poepetende schimmels


megafauna

Zo’n 50.000 jaar geleden werd Australië bevolkt door kangoeroes van een halve ton, 8 meter lange hagedissen en schildpadden ze groot als een Mini Cooper. Al meer dan een eeuw vinden wetenschappers de meest geweldige fossielen van megafauna in de rotsen van Down Under. Het moet een fantastisch continent zijn geweest voor biologen. Maar waarom zijn de grote dieren allemaal in korte tijd uitgestorven?

Een nieuwe studie, gepubliceerd in het vakblad Nature Communications geeft antwoord. Het zal niemand verbazen, het was de komst van mensen die de dieren de das omdeed. De aanwijzingen daarvoor zitten in hun poep.

Wetenschappers van Monash University in Australië hebben voor de westkust van hun continent een stuk zeebodem ontdekt waar de lagen sediment perfect chronologisch op elkaar gestapeld liggen. Iedere laag bevat aanwijzingen over leven op de kust, zoals pollen, die ooit het water in zijn gewaaid. Het was dus een kwestie van het laagje te ontdekken rond het grote uitsterven van de Australische superdieren. Daarbij hebben de onderzoekers vooral gelet op het voorkomen van schimmels die leven op de uitwerpselen van dieren.

Uit die analyse blijkt dat rond 45.000 geleden bijna alle dieren van meer dan 45 kilo begonnen uit te sterven. Ineens verdwenen de schimmels uit de aardlagen. Het is rond de periode dat mensen voor het eerst het continent bereikten. De andere omstandigheden bleven hetzelfde, de wetenschappers vonden bijvoorbeeld geen aanwijzingen voor grootschalige ontbossing. Begonnen de mensen op de enorme beesten te jagen en stierven ze daardoor uit?

Dat lijkt niet logisch, daarvoor waren er te weinig mensen op het enorme continent. Toch is dat precies wat gebeurde. Uit eerdere studies is bekend dat grote dieren uitzonderlijk gevoelig zijn voor menselijke jacht. Zelfs als iedere mens in Australië maar één jong dier doodde per jaar, verklaart dat al een groot deel van de neergang. Wij kwamen, de grote dieren gingen.