Op zoek naar een stabiele relatie? Rijd geen dure Porsche


Mannen die pochen met dure spullen zijn uit op kortstondige seksuele avontuurtjes. En het blijkt nog te werken ook.

Mannen die in een luxe Porsche rijden, op peperdure designerschoenen rondlopen, en in een discotheek de meest exclusieve flessen champagne laten aanrukken, zijn maar op een ding uit: een one-night stand met een mooie vrouw, blijkt uit onderzoek van vijf verschillende Amerikaanse universiteiten waaronder de Universiteit van Texas en de Arizona State Universiteit.

Voorheen werd dit gedrag door psychologen getypeerd als frivool, impulsief, macho en een beetje narcistisch, maar vanuit evolutionair perspectief blijkt nu dat het een belangrijk seksueel communicatiemiddel is.

Een dure sportwagen dient als seksueel communicatiemiddel: 'Hey, ik heb zin in een one-night stand. Jij ook?'

Uit een van de experimenten van dit onderzoek bleek dat mannen die pronken met hun dure spullen hoofdzakelijk geïnteresseerd zijn in een kortstondige relatie waarin ze geen emotionele verbinding hoeven aan te gaan. Ze willen eigenlijk maar een ding: sex without commitment.

Om te onderzoeken of vrouwen dit signaal inderdaad ook oppikken, moesten vrouwelijke proefpersonen mannelijke profielen beoordelen op: ‘Leuk voor een eenmalige date’ of ‘interessant voor de langere termijn’. De mannen op de profielen waren fysiek aantrekkelijk, succesvol en reden ofwel een Porsche Boxster ter waarde van 58.000 dollar, ofwel een Honda Civic van 15.655 dollar.

De dames wilden graag een kortstondig avontuurtje met de mannen met de dure sportwagens, maar ze zagen het niet zitten om ook een langdurige relatie met hen aan te gaan. Voor een serieuze relatie ging hun voorkeur toch naar de mannen die in een goedkoper autootje reden.

Ben je op zoek naar een stabiele relatie dan hoef je dus echt niet met geld te gaan smijten om indruk te maken. Dat werkt eerder averechts.

Bron: Journal of Personality and Social Psychology. Foto: Damian Morys Foto, Flickr