Op je zij slapen tegen Alzheimer


dreamstime_xs_30951012

De manier waarop je slaapt, zou wel eens een grote invloed kunnen hebben op je neurologische welzijn. Op je zij liggen in bed zou zelfs het risico op Alzheimer kunnen verminderen. Dat heeft alles te maken met de afvoer van hersenvloeistof.

Per etmaal wordt ongeveer 500 milliliter hersenvocht aangemaakt. Dat wordt drie keer per dag ververst. Daarbij worden afvalproducten van het brein afgevoerd, waaronder amyloïde plaques. Als deze eiwitten zich ophopen in de hersens, ontstaat de ziekte van Alzheimer.

Een team van de Amerikaanse Stony Brook University heeft knaagdieren gescand terwijl ze aan het slapen waren en zag dat de rugslapers veel minder van deze stoffen afvoeren dan dieren op hun zij. Ze gaan er van uit dat hetzelfde principe ook voor mensen geldt.

Gelukkig slapen de meeste mensen al op hun zij. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat maar 8 procent op de rug slaapt. Er zijn alleen minder mensen die op hun buik slapen (7 procent). De meeste personen slapen in de foetus houding, op hun zij en opgekruld (41 procent).

In het vaktijdschrift Journal of Neuroscience schrijven de onderzoekers dat deze voorkeuren wellicht geen toeval zijn. Mensen hebben wellicht de houding aangenomen die het best voor ze is.