‘Op het punt buitenaards leven te ontdekken’


Deze week is het vijftig jaar geleden dat Seti werd opgericht, de eerste systematische poging buitenaards leven te ontdekken.

In al die jaren heeft Seti nog geen enkel signaal opgevangen dat niet van mensen afkomstig is. Je zou dus kunnen zeggen dat het initiatief heeft gefaald. Toch zijn veel wetenschappers optimistisch dat er leven in het heelal is.

Zo heeft Lord Rees, de astronomer royal, oftewel de hoogste astronoom van het Verenigd Koninkrijk vandaag gezegd dat we ‘op het punt staan’ buitenaard leven te ontdekken.

Lord Rees sprak op een conferentie in Londen om het lustrum van Seti te vieren. Volgens de astronoom is onze apparatuur de afgelopen jaren zo verbeterd, dat we veel verder het universum in kunnen kijken. Het zal volgens hem niet lang meer duren voor we daar leven ontdekken.

F001/2942

Het enige waar de Lord zich ernstig zorgen over maakt, is de reactie van burgers op het nieuws dat we niet alleen zijn in het heelal. Er zou grote paniek kunnen uitbreken, zo denkt hij. Daar zouden we ons nu al op moeten voorbereiden.