Op geluk jagen maakt ongelukkig


geluk

Een bericht uit de categorie ‘jammer-maar-helaas’. Gelukkig ben je, of niet. Het najagen van geluk heeft geen zin, wie dat doet, kan daar zelfs ongelukkig van worden. Die conclusie komt van de Amerikaanse Rutgers University en valt te lezen in het vakblad Psychonomic Bulletin & Review.

Voor deze studie werd de data van eerdere onderzoeken tegen het licht gehouden en nieuw onderzoek gedaan. Vooral uit dat laatste bleek dat het actief najagen van geluk geen goed idee is. Mensen die dat doen, voelen zich gejaagd, zo zeggen ze in interviews. Vaak hebben ze het idee dat ze geluk onder handbereik hebben. Maar net als ze willen toeslaan, beweegt het weer wat van ze af. Dat leidt tot een gevoel van ontevredenheid.

Mensen die van nature gelukkig zijn, hebben dat gejaagde gevoel niet, concludeerden de wetenschappers na lange gesprekken met een groep proefpersonen. Uit eerdere studies blijkt al dat deze groep gelukkig is en blijft, wat het leven ook voor ze in petto heeft. Ongelukkige mensen daarentegen kunnen de lotto winnen en een fantastische baan hebben, ze blijven ongelukkig.