Op de polen van Jupiter is het niet pluis

Prachtige opnames


Jupiter

Op de polen van de planeet Jupiter razen orkanen van 1400 kilometer in diameter. Dat blijkt uit opnames van het ruimtevaartuig Juno dat bezig is met vluchten over de planeet. De atmosfeer in de poolgebieden van de gasreus is veel turbulenter dan verwacht, rapporteren twee teams van onderzoekers, in het huidige nummer van het tijdschrift Science.

De in 2011 gelanceerde sonde van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is vorig jaar aangekomen bij de reusachtige planeet Jupiter. Hij hangt er nu zo’n 3400 kilometer boven. Zo is het mogelijk een ongeëvenaard inzicht te krijgen in de dichte atmosfeer van de gasreus.

Juno

Juno kreeg een goed beeld van de chaotische orkanen die woeden op de eerder niet-waarneembare polen van de reuzenplaneet. Jupiter is in ieder geval heel anders dan zijn buurman Saturnus, constateert Nasa. Het ruimtevaartuig vond ook onverwacht bewijs van grote hoeveelheden ammoniak in de atmosfeer van Jupiter. Maar het meest fascinerend zijn de immens grote weersystemen, zeggen sterrenkundigen van het Southwest Research Institute in San Antonio, Texas. Dat instituut beoordeelt de opnames.

Verrassend is ook het magnetisch veld van de gasreus. Dat is veel sterker dan verwacht. Met 7,77 Gauss is het ongeveer tien maal sterker dan het magnetische veld van de aarde, zoals metingen van Juno aantonen. Binnen de magnetosfeer van Jupiter vonden de onderzoekers snelle kosmische elektronen die waarschijnlijk de oorzaak zijn van de enorme poollichten, die op sommige opnames te zien waren.

Jupiter staat bekend om zijn turbulente atmosfeer. Zo woedt er al eeuwen een storm, vanaf aarde te zien als een rode vlek in het witte wolkendek. De vlek heeft een diameter van 16.500 kilometer. Ter vergelijking, de diameter van de aarde is 12.740 kilometer.