Op 5 planeten water gevonden


Dankzij steeds betere telescopen en krachtigere computers komen we meer en meer te weten over planeten die lichtjaren van ons vandaan liggen. Uit twee recente studies blijkt dat er minstens vijf planeten zijn buiten ons zonnestelsel waar water voor komt. Dat weten we omdat het licht van sterren dat langs deze planeten gaat en er van reflecteert een ‘water handtekening’ bevat.

De twee studies, van onder andere het NASA Goddard Space Flight Center, concentreerden zich op vijf planeten van het type ‘hete Jupiter’, grote gasplaneten die dicht bij een ster staan en waar dus hoge temperaturen voorkomen. Met data van de Hubble ruimtetelescoop werd het licht dat langs deze planeten strijkt geanalyseerd.

Licht dat door waterdamp heen gaat, ziet er iets anders uit dan licht dat door een ijle atmosfeer schijnt en gedeeltelijk door een planeet wordt geabsorbeerd (zie beeld). Door die verschillen te laten analyseren door een supercomputer, kun je zelfs miljoenen kilometers verderop zien of de atmosfeer van een planeet water bevat.

Dat de vijf planeten die werden bekeken alle vijf water bevatten, betekent waarschijnlijk dat water zeer veel voorkomt in het universum. Toch betekent het niet dat het hier om zeer natte planeten gaat, de Nasa specialisten hebben vooral ook veel stof gemeten in de atmosfeer, zo schrijven ze in het vakblad The Astrophysical Journal.