Zorgelijk: gletsjers nog nooit zo klein


Waxeggkees

Nog nooit sinds het begin van de metingen waren de gletsjers in Oostenrijk zo klein als nu. Met dat verontrustende bericht komt het Geologisch Instituut van de universiteit Graz. Ieder jaar brengen ze een rapport uit over de staat van de ijsmassa’s in de Alpen. Ieder jaar gaat het ietsje slechter. Maar nu gaat het ineens wel erg hard.

Het terugtrekken komt vooral doordat de gletsjers in de winter niet genoeg aangroeien. Dat komt weer door een gebrek aan neerslag. In vergelijking met het verleden valt nu maar de helft tot zelfs een derde van de normale neerslag. Daardoor is de gemiddelde gletsjer in het land 25 meter verder teruggetrokken. Dat ligt bijna op het dubbele op van het meerjarige gemiddelde, dat 14 meter per jaar bedraagt.

Het record is in handen van de Waxeggkees, die liefst 120 meter is teruggetrokken. Deze gletsjer ligt in het Zillertal, bij Innsbruck. Deze teruggang is bijna het dubbele van het eerdere record, dat 65 meter bedraagt. Op de foto is deze gletsjer te zien aan het begin van de twintigste eeuw en nu. Het is vooral deze versnelling van het smeltproces dat de Oostenrijkers zorgen baart. Niet alleen vanwege de gevolgen die het heeft voor het landschap. Maar ook omdat een deel van de Oostenrijkse economie drijft op de wintersport. Die vindt voor een deel plaats op gletsjers.

Het Instituut ziet geen enkele reden om aan te nemen dat het proces tot stilstand komt of om zal keren. Vooral omdat in de warme zomers grote delen van de gletsjers verder afsmelten. Ook als er een winter met veel neerslag is, zoals dit jaar, dan is het nog niet genoeg om de smelt tegen te gaan. Alleen een paar verregende zomers en een paar zeer neerslagrijke winters zouden de gletsjers weer laten groeien.

Maar meteorologen voorspellen dat niet.