Oostenrijk deporteerde asocialen


Niet alleen Groot-Brittannië deporteerde gevangen naar strafkolonies, het Habsburgse Rijk deed hetzelfde, blijkt uit nieuw onderzoek. Waar de Britten hun gevangen naar Australië brachten, stuurden de Habsburgers hun criminele burgers minder ver weg, naar Oost-Europa. Dat staat in een nieuw boek van de Oostenrijkse historicus Stephan Steiner.

Het Habsburgse Rijk lag tot 1918 in Centraal-Europa, hoofdstad was Wenen, maar behalve Oostenrijk behoorden ook (delen van) het huidige Tsjechië, Hongarije, Roemenië en het voormalige Joegoslavië tot het rijk. In de achttiende eeuw werden mensen uit het huidige Oostenrijk naar de streken Banat, net ten noorden van de Servische hoofdstad Belgrado, en Transsylvanië (in het huidige Roemenië) gestuurd.

Het ging aanvankelijk vooral om dieven en prostitués, er werd een poging ondernomen om Wenen te ontdoen van alle inbrekers en dames van lichte zeden. Later werden ook protestanten gedeporteerd. Mensen werden in hun nieuwe thuislanden aan het werk gezet in kampen, de schrijver spreekt op basis van nieuw onderzoek over ‘Europese slavernij’.

De mensen die in deze gebieden woonden, waren niet altijd blij met de nieuwe, Duitstalige, buren. Toch gingen de transporten gewoon door. Zelfs politieke tegenstanders werden naar oostelijk Europa gebracht. Enige tienduizenden Oostenrijkers waren ineens honderden kilometers van huis, een vaak onoverbrugbare afstand twee eeuwen geleden.

Tot de dag van vandaag wonen er Duitstalige minderheden in deze twee gebieden, vaak op het platteland.