Oorzaak van schisis ontdekt


Nijmeegse onderzoekers hebben ontdekt dat een hazenlip (of ‘schisis’) ontstaat doordat twee belangrijke genen niet goed samenwerken.

Bij de meeste baby’s groeien de linker- en rechterhelft van het gehemelte en van de lip aan elkaar vast. In de vroege ontwikkeling van het embryo groeien lip, kaak en gehemelte vanuit de beide lichaamshelften naar elkaar toe.

schisis

Maar elk jaar worden zo’n 400 kinderen geboren bij wie dat niet goed is gegaan. Er zit dan een spleet in de bovenlip, die in sommige gevallen zelfs doorloopt tot in de bovenkaak, het gehemelte of in de neus. Schisis is dan ook het Griekse woord schisis voor ‘spleet’. Er zijn dan meestal verschillende operaties nodig om die spleet te dichten.

Tot nu toe was onbekend waardoor schisis wordt veroorzaakt. De wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen hebben ontdekt welke genen in die gevallen niet goed hun werk doen. Het gaat om twee genen die als een soort regisseurs andere genen aan het werk zetten en elkaar controleren. Als dat niet goed gaat, wordt het ‘dichtritsen’ geblokkeerd door een dun laagje cellen en ontstaat een hazenlip.