Oorsprong Sars gevonden


Een internationaal team van wetenschappers heeft een virus gevonden dat zeer nauw verwant is met het menselijke Severe Acute Respiratory Syndrome coronavirus (Sars, zie foto). Ze vonden dit virus bij vleermuizen in China en bevestigen dat dit de oorsprong is van het virus dat verantwoordelijk is voor de pandemie van 2002-2003.

Door de ziekte raakten toen 8094 mensen wereldwijd besmet, 774 mensen kwamen om. Daarmee had Sars een mortaliteit van bijna 10 procent. Door grote angst voor dit virus kwam het internationale verkeer op een lager pitje te staan, vooral in Azië. Met name in Hong Kong waren veel mensen ziek.

Het onderzoeksteam, onder leiding van professor Shi Zhengli van het Wuhan Instituut voor Virologie (China) vond het virus in poep van de kleine hoefijzerneusvleermuis in een grot in China. Daarmee is bevestigd wat virologen toen al dachten: dat het virus direct van dieren op mensen over is geslagen.

De onderzoeksresultaten zullen overheden helpen bij het ontwerpen van efficiëntere preventiestrategieën voor Sars en soortgelijke epidemieën. De onderzoekers denken dat vleermuizen een natuurlijk ‘reservoir’ van ziektes als Sars zijn en dat vooral in stedelijke gebieden het contact tussen mensen en vleermuizen gevaarlijk kan zijn.