Oorloos konijn in Japan


In Japan is een konijntje zonder oren geboren. Beschuldigende vingers wijzen gelijk naar een geëxplodeerde kerncentrale.

Het is een scene uit Hollywood: een experiment met kernenergie gaat vreselijk mis en radioactief materiaal verontreinigt een groot gebied. Enkele maanden later worden gemuteerde beesten geboren. Sommigen met één oog, anderen zonder belangrijke lichaamsdelen.

Het is dan ook niet zo gek dat de geboorte van een Japans konijntje zonder oren gelijk is gelinkt aan de Fukushima Dai-ichi kerncentrale. Toen deze centrale explodeerde, werd een groot gebied bedekt onder radioactieve neerslag. Tot in Tokio werden verhoogde niveaus gemeten. Het konijntje komt uit Namie, midden in het rampgebied.

Toch is het konijntje, dat een internetsensatie aan het worden is, waarschijnlijk niet het slachtoffer van nucleaire ellende. Waarschijnlijker is dat het door de moeder te hard is verzorgd, zeggen biologen. Konijnenmoeders schijnen vaker delen van de oren van kleintjes af te bijten in een poging hun kroost ‘schoon’ te krijgen.