Oorlog zorgt voor beschaving


Oorlogen zijn vreselijk. Maar misschien hebben we ze nodig om vooruit te komen, zeggen archeologen.

Het was 1945, Europa lag in puin. Volkeren hadden elkaar uitgemoord. Maar het einde van de Tweede Wereldoorlog was ook het begin van een lange periode van vrede en welvaart, die tot de dag van vandaag duurt. Toeval? Een groep Amerikaanse archeologen denkt van niet. Oorlog zorgt voor beschaving en handel, zo zeggen ze.

Beschavingsoffensief.

De aanleiding is een opgraving in Peru, waar rond het Titicacameer de inwoners van twee steden elkaar duizend jaar lang om de zoveel jaar hebben afgeslacht. Iedere periode van oorlog, leverde een sprongetje op in beschaving. Betere potten en pannen, complexere kunst, duurdere sieraden, grotere huizen.

Volgens de archeologen, van de universiteit van Californië, zorgden de oorlogen voor een uitwisseling van technologie. Bovendien kon iedere wederopbouw plaatsvinden volgens de laatste inzichten. Misschien dat de kemphanen elkaar ook wilden laten zien dat ze verder waren.

Toen één van de twee stadstaten in het jaar 200 tot de grond toe werd afgebrand, betekende dat het einde van een race van vooruitgang van beide volkeren. De inwoners van de vernietigde stad trokken weg, hun concurrenten gingen een periode van stilstand in.

Follow Faqtman on Twitter