Oorlog is koerswinst


Als de wapens kletteren, moet je vooral aandelen kopen. Dat is de opmerkelijke uitkomst van Italiaans onderzoek.

Toen beide Korea’s vorige week op het punt stonden een oorlog te beginnen, zakten aandelenkoersen wereldwijd. Toch is oorlog over het algemeen goed voor je aandelen, zo betogen twee Italiaanse onderzoekers. Ze onderzochten 101 conflicten tussen 1974 en 2001 en keken wat er in de weken daarna met de koersen van aandelen gebeurt.

Oorlog maakt sommigen rijk. De slag bij Waterloo in 1815, hier op een schilderij, legde de basis voor het fantastische vermogen van de bankiersfamilie Rothschild.

Oorlog blijkt lang niet zo slecht voor aandelen als altijd wordt aangenomen. Sterker nog, als de bommen vallen, moet je je bank bellen met een kooporder. Na een aanvankelijke schrikreactie gaan de koersen omhoog. Met name conflicten tussen landen (in tegenstelling tot burgeroorlogen) laten de koersen stijgen.

Opmerkelijk is dat vooral conflicten in het Midden Oosten het goed doen op de wereldwijde beurzen. Als de Israëliërs en de Arabieren elkaar weer eens in de haren zitten, profiteren vooral aandeelhouders daarvan. Beide onderzoekers adviseren aandeelhouders dan ook een ‘conflict driven strategy’ te kiezen. Met andere woorden, als het ergens helemaal mis gaat, is de tijd gekomen om in internationale aandelen te stappen.