Oor uit de printer


geprint oor

Onderdelen van menselijk bot, kraakbeen of andere weefsels, speciaal op maat gemaakt voor elke patiënt en elke plek in het lichaam. Een oor bijvoorbeeld, of een knie. Dat is de belofte van een nieuwe organische 3D-printer, gepresenteerd door Amerikaanse onderzoekers. Om aan te tonen hoe succesvol deze uitvinding is, hebben ze er al oren mee geprint.

Bij proefdieren is al aangetoond dat deze lichaamsdelen uit de printer het doen in het lichaam. Ze raken verbonden met bloedvaten en gedragen zich na verloop van tijd als eigen weefsel. De verwachting is dat het bij mensen niet anders werkt, zeggen onderzoekers van het Wake Forest Institute for Regenerative Medicine in Winston-Salem, Verenigde Staten.

Het Integrated Tissue and Organ Printing System (ITOP) is het resultaat van 10 jaar ontwikkeling. De financiering kwam voor een groot gedeelte van het Amerikaanse ministerie van Defensie, dat hierin een methode ziet om gewonde soldaten op te lappen. Eerdere versies van de printer maakten echter menselijke onderdelen die niet sterk genoeg bleken te zijn.

Pas na het toevoegen van een polymeer kunststof aan het biologische weefsel wisten de Amerikanen onderdelen te maken die geschikt zijn voor dagelijks gebruik. Het polymeer lost langzaam op, terwijl het lichaamsdeel op zijn plek vast begint te zitten. De rest van het geprinte deel bestaat uit een hydrogel, waarin menselijke lichaamscellen opgelost zijn.

Om de vorm van het oor of het kraakbeen te bepalen, wordt eerst een scan gemaakt van het lichaam dat de 3D print moet ontvangen. Dat gebeurt met computer tomografie. Door het polymeer staketsel in die vorm te gieten, wordt het precies op maat gemaakt.