Ook vrouwen zijn bronstig


9 songs

Vruchtbare vrouwen vallen heimelijk voor het type macho, blijkt uit een Amerikaans onderzoek.

Je zou zeggen dat de moderne vrouw zich meer aangetrokken voelt tot een man met een goed gevulde hersenpan, dan tot een uit de kluiten gewassen Bokito. Niets is minder waar. Vrouwen hebben in hun vruchtbare periode meer oog voor mannelijk uitziende mannen, ongeacht of deze man intelligent is of niet, beweren onderzoekers van de Universiteit van New Mexico.

De relatie tussen aantrekkingskracht en mannelijkheid is al vaker onderzocht, maar nog nooit bij mensen met een vaste relatie. 66 heteroseksuele koppels deden mee aan dit onderzoek. De mannen werden onderworpen aan een intelligentietest en de vrouwen aan een vruchtbaarheidsmeting. En wat bleek? Vruchtbare vrouwen hadden opvallend meer interesse in macho types, ongeacht het type man waarmee ze zelf samenwoonden.

Vanuit evolutionair oogpunt is dat niet eens zo verwonderlijk. Vrouwen hebben door de eeuwen heen geleerd dat mannen hun mannelijke gelaatstrekken te danken hebben aan een flinke dosis testosteron, wat een indicatie is voor een sterk genetisch pakket.

Maar wat is nou precies mannelijk? Een ferme kaaklijn, een hoog voorhoofd, markante jukbeenderen en relatief kleine ogen zijn een teken van masculiniteit. Mannen als George Clooney en Arie Boomsma mogen zich tot deze gelukkigen rekenen. Mannen als Jude Law en Leonardo Dicaprio hebben meer vrouwelijke trekjes (grote ogen, smalle kaaklijn, zachte gelaatstrekken). Zij scoren ook bij de vrouwen, maar in mindere mate als de dames vruchtbaar zijn.

Opvallend was dat vrouwen rond hun eisprong geen grotere voorkeur hadden voor intelligente mannen, terwijl dat ook een eigenschap is die wijst op een goede genetisch basis.

Bronstige dieren laten hun vruchtbaarheid zien met gezwollen genitaliën. Deze studie wijst er volgens de onderzoekers op dat ook vrouwen niet alle restanten van hun bronstigheid zijn kwijtgeraakt. Hun vruchtbaarheid is geen uithangbord (Zie mij, ik ben vruchtbaar!) zoals bij veel dieren, maar loopt via een subtielere weg: Vruchtbare vrouwen bewegen zich als vanzelf richting mannen met mannelijke trekken. Body over brains, is blijkbaar nog steeds waar het tijdens de voortplanting om draait.

Bron: Evolution and Human Behavior.