Ook psychopaten hebben liefde nodig


We zijn gewend om psychopaten te zien als koude, meedogenloze moordenaars. Mensen met maar één doel in het leven: anderen zo veel mogelijk pijn bezorgen. Toch zit er diep in deze mensen gevoel en zelfs liefde, ontdekte een Noorse onderzoekster. Haar opmerkelijkste conclusie? Hannibal Lecter, de psychopaat uit Silence of the Lambs blijkt een opmerkelijk authentieke karakterschets van de gemiddelde psychopaat.

Hoewel Lecter compleet gek is (hij eet de levers van slachtoffers en drinkt daar chianti bij), vertoont hij tegenover een jonge FBI-agente bijna tedere gevoelens. Dat gebeurt nadat ze voorbij zijn brute buitenkant kijkt en details van haar persoonlijke leven deelt, vooral over haar jeugd. Lecter blijkt gevoelens te hebben en zelfs mensen te kunnen beschermen.

De Noorse psychologe Aina Gullhaugen interviewde en testte psychopaten in Noorse gevangenissen om beter te begrijpen wat deze mensen drijft. Ze ontdekte dat psychopaten weinig reactie vertonen op afbeeldingen van geweld. Uit de interviews met de gevangenen bleek dat ze stuk voor stuk een jeugd hadden waarin ze waren misbruikt door ouders of andere figuren die hen hadden moeten beschermen. Ze waren zo vaak met geweld geconfronteerd dat het geen indruk meer maakte.

Tegelijkertijd gaven alle psychopaten in haar onderzoek aan dat ze wel behoefte hadden aan liefde en genegenheid. Onder het geweld en sadisme zit een persoon die gewoon vrienden en vriendinnen wil hebben. Alleen zijn psychopaten niet in staat om normale relaties met mensen aan te knopen. Dat komt onder meer omdat ze veel meer negatieve emoties meemaken dat normale mensen, zoals kwaadheid en angst. Een emotie die ze nooit hebben is schuldgevoel.

Volgens Gullhaugen moet er meer onderzoek plaats vinden naar psychopaten om ze beter te begrijpen. Nu komen deze mensen uit de standaard test vaak tevoorschijn als niet depressief en in het bezit van een gevoel van eigenwaarde. Terwijl ze bij nader onderzoek vaak zeer ongelukkig zijn. Psychopaten zijn namelijk ook meesters in de manipulatie. Door meer door te vragen, zouden we hen – en hun daden – beter moeten leren begrijpen.

Het onderzoek heet Looking for the Hannibal Behind the Cannibal en staat in het vakblad International Journal of Offender Therapy and Comparative Criminology.

Follow Faqtman on Twitter