Ook oudjes moeten sporten


fitness

Sport lijkt niet alleen het hart en het lichaam, maar ook hersenen goed te doen. Vooral als je wat ouder wordt. Fitte deelnemers aan een Oostenrijkse studie behaalden betere resultaten in cognitieve tests. Ze hebben een beter geheugen, ze kunnen beter plannen, beslissingen nemen en ze zijn slimmer.

Onderzoekers van het Institut für Molekularbiologie und Biochemie in Graz keken naar de gegevens van 877 burgers uit hun gemeente met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar. De proefpersonen moesten een fitness-test voltooien en het lichaamsgewicht en de maximale hartslag in rust werden gemeten. Daarna moesten de proefpersonen tests maken waarmee hun geheugen, motorische vaardigheden en handelingssnelheid werd gemeten. Een MRI-scan werd gedaan om eventueel bestaande schade aan de hersenen te onthullen.

Uit de test bleek dat mensen die lichamelijk fit waren, ook goede hersens hadden. Hun brein zag er op de MRI ook ‘jonger’ uit dan die van niet-bewegers. Ze hadden hogere scores op hun cognitieve tests en ze presteerden beter in opgaven waarvoor denkvermogen nodig is.

Welke soort sport de beste resultaten oplevert, konden de onderzoekers niet zeggen. Maar dat mensen moeten blijven bewegen om ook later in hun leven nog gezonde hersens te hebben, is wel duidelijk, zo schrijven ze in het vakblad Neurology. Wel zien ze dat de positieve effecten van sport op de hersens waarschijnlijk worden veroorzaakt door de hogere zuurstofopname tijdens het bewegen.