Ook op Pluto is hemel blauw


Pluto

Pluto heeft een blauwe hemel. Beter gezegd, het heeft een blauwe atmosferische waas. Dat blijkt uit beelden die vorige week werden doorgeseind door NASA’s New Horizons sonde. Het is een totaal onverwachte ontdekking. Dankzij de missie kunnen we voor het eerst een blik werpen op het ruige oppervlak van Pluto, het toont een vreemde wereld met veel onverwachte vormen.

De blauwe waas die de onderzoekers van Nasa zien, is waarschijnlijk het gevolg van deeltjes die rond de dwergplaneet hangen. Ook de aardse blauwe lucht is het gevolg van deeltjes in de atmosfeer, bij ons is het vooral stikstof dat voor de kleur zorgt. Welke substantie op Pluto zorgt voor het blauw is nog niet bekend, wel dat het in ieder geval geen stikstof is, aan de verbuiging van het licht te zien gaat het om grotere moleculen. Nasa denkt dat het ook een soort roet kan zijn.

Het is niet de enige verrassing voor de onderzoekers. Nasa houdt er nu serieus rekening mee dat ze ijs gaan vinden op de dwergplaneet. Op foto’s zijn rode vlekken te zien, waarschijnlijk betreft het neergedaalde roet is, die ligt op ijsvlaktes. Dat er ijs onder zit, deduceren de mensen van Nasa uit data van de spectrometer.