Ook op de foto is de zon fel


Wanneer je in de zon kijkt, verkleinen je pupillen zich om oogschade te voorkomen. Onderzoekers hebben nu aangetoond dat je pupillen zich óók verkleinen, wanneer je naar een afbeelding van de zon kijkt. De onderzoeksresultaten lijken erop te duiden dat reflexen onbewust gestuurd worden door het begrip van wat je ziet.

Een Nederlandse onderzoeker aan de Amerikaanse Harvard universiteit liet aan proefpersonen foto’s en cartoons zien van scènes met zon of zonder zon op de achtergrond. De foto’s en tekeningen waren vergelijkbaar qua helderheid en hadden eenzelfde contrast tussen licht en donker. Toch bleken de pupillen van de proefpersonen zich sterker te vernauwen bij het zien van een foto of cartoon met een zon dan bij het zien van een foto of cartoon zonder zon.

Het pupileffect is een beschermingsmechanisme. Op basis van verschillende kenmerken herkennen de hersenen razendsnel een zon als een zon. Wanneer er een mogelijk schadelijke prikkel wordt getoond, denkt het visuele hersensysteem dat het zich moet beschermen tegen overmatige blootstelling aan de prikkel. De hersenen reageren door de pupil kleiner te maken, ongeacht of het om de echte zon gaat of slechts om een afbeelding van de zon.

Het onderzoek staat in het vakblad Journal of Vision.