Ook Noordpool is warm


anomalie

We maken een van de warmste decembers ooit mee. Maar niet alleen hier is het aangenaam, zelfs op de Noordpool is het lekker. De temperaturen liggen daar tot wel 50 graden boven normaal. De oorzaak is een stormfront bij IJsland. Dergelijke fronten komen daar vaker voor, de term ‘IJslandfront’ is derhalve uitgevonden. Alleen is dit een buitengewoon krachtige storm.

Die zuigt lucht aan uit zuidelijkere streken. Er ligt een soort lopende band van warme en vochtige lucht vanuit Spanje naar het noorden van Europa. Wij profiteren daarvan (tenzij je rekent op een Elfstedentocht), maar het houdt hier niet op. De lucht trekt verder richting Scandinavië en uiteindelijk de Pool.

Volgens de Europese weerdienst ECMWF is het nog niet gedaan met het zeer zachte weer. Het lagedrukgebied bij IJsland lost voorlopig nog niet op. Ze rekenen met een laagterecord qua luchtdruk van 940 millibar. Zelfs bij tropische orkanen is de druk niet zo laag.

Dat betekent dat het gaat spoken tussen Groot-Brittannië en IJsland. Meteorologen rekenen met windsnelheden tot 160 kilometer per uur. De laatste keer dat dergelijke winden op de Noordzee werden gemeten, was in 1993. En records op de Noordpool. Temperaturen schommelen daar tussen de 2 en 4 graden, terwijl -40 normaal is deze tijd van het jaar. Wellicht kan de komende tijd zelfs 5 graden gehaald worden.

Wat de oorzaak is van de anomalie, is niet bekend. De sterke El-Nino stroming in de Stille Oceaan zou een rol kunnen spelen. Meteorologen zien de afgelopen jaren bovendien steeds vaker afwijkingen in de jet-stream. Dat zijn hoge, snelle winden die meestal dezelfde kant op waaien. Deze winter zou daar ook een voorbeeld van kunnen zijn. Waardoor die afwijkingen ontstaan is niet bekend, maar klimaatverandering zou een rol kunnen spelen.