Ook mannen worden broeds


Als vrouw ben je rond je dertigste verjaardag een magneet voor baby-opmerkingen. Wanneer je de kleine van een vriendin in je armen houdt, is er altijd wel een man die roept dat hij ‘je eierstokken kan horen rammelen’ en een snelle blik in een wandelwagen roept al snel schuine opmerkingen op over ‘broedsheid’. Mannen in dezelfde leeftijdscategorie mochten zich tot nu toe reactieloos met nieuwbakken kinderen bemoeien, maar dat is nu verleden tijd.

Foto: Kenny Thong

Hoogleraar Gary Brase van de Amerikaanse Kansas State University ontdekte dat mannen net zo broeds worden als vrouwen. De professor en zijn vrouw Sandra interviewden 1200 mensen over hun kinderwens en ontdekte dat het klassieke plaatje waarin ‘broedsheid’ alleen aan vrouwen wordt toegedicht niet compleet is. De hunkering naar baby’s rond het dertigste levensjaar wordt volgens het echtpaar opgewekt door een mix van sociale, psychologische en biologische factoren. En mannen hebben daar dus evenveel ‘last’ van als vrouwen.

Tien jaar lang onderzochten meneer en mevrouw Brase waarom mensen ‘ineens’ worden overvallen door voortplantingsdrang. Ze ontdekten dat de hersenen geen automatisch signaal afgeven dat aanzet tot voortplanten, maar zien voortplanten doet voortplanten. Gary: “Het zien, horen en ruiken van een baby wakkert te drang aan om er zelf een te maken. Maar, opvallend genoeg: het ruiken van een poepluier of het horen krijsen van een kleintje is voor anderen reden genoeg om de kinderwens nog even in de koelkast te zetten.”

Follow Faqtman on Twitter