Slapende beer is klaar voor aanval


Beren in winterslaap houden een oogje in het zeil. Sterker, zonder hun ogen te openen, weten ze wanneer iets of iemand nadert. Hun hartslag neemt dan fors toe, hebben onderzoekers van de universiteit van Minnesota en Medtronic ontdekt.

Pssst, maak 'm niet boos...

In een experiment met slapende zwarte beren (ursus americanus) werden de dieren zo zacht mogelijk beslopen. Ze leken gewoon door te slapen, met ogen dicht, maar hun hart vertelde een ander verhaal. Dat sloeg op hol, alsof de beren zich opmaakten voor een aanval. Dit is een handige eigenschap voor de dieren omdat ze hun winterslaap niet doorbrengen in een veilig hol onder de grond.

Zwarte beren slapen een half jaar lang. Hun hartslag daalt dan tot zo’n veertien slagen per minuut. Gewoonlijk hebben ze een hartslag van 200 en 250 als er mensen in hun buurt zijn. Tijdens hun winterslaap halen de beren twee keer per minuut diep en zeer lanzaam adem. Ook hun metabolisme vertraagt. Wakkere dieren zijn achtien uur per dag actief. De onderzoekers kwamen hier achter door vijftien wilde zwarte beren met meetapparatuur uit te rusten.

Uit ander onderzoek aan dezelfde universiteit is gebleken dat wondjes tijdens hun slaap sneller genezen, in tegenstelling tot veel andere zoogdieren die ook slapend overwinteren. Een ander mysterie wordt ook nog onderzocht: hoe de beren een half jaar lang stil kunnen liggen zonder dat er al te ernstige spieratrofie optreedt, het slinken van spiermassa. Na 110 dagen vasten en niet bewegen verliezen beren 29 procent van hun spiermassa. Mensen die 90 dagen op bed liggen en wél te eten krijgen, verliezen maar liefst 54 procent.

Beeld: © Refocus | Dreamstime.com

 

Follow Faqtman on Twitter