Ook aap heeft leesbril nodig


dreamstime_xs_42871935

Het begint zo rond de veertig. Ineens strek je je armen iets meer als je een menukaart leest. Je computerscherm zet je op een iets groter lettertype. Leeftijdshypermetropie noem je dat, of verziendheid die te maken heeft met het stijgen van je leeftijd. De oplossing is een leesbril, die de hele dag op en af gaat. Is dat een typisch menselijk trekje?

Je zou zeggen van wel, de mens wordt immers relatief oud en heeft als enige behoefte aan ogen die kleine lettertjes kunnen lezen. Maar ook apen lijken er last van te hebben. Dat meldt het Primaten Onderzoekscentrum van de Universiteit Kyoto in Japan. Daar hebben ze waargenomen dat bonobo’s bij het verzorgen van elkaars vacht steeds verder van elkaar gaan zitten met leeftijd.

Voor de studie vergeleken de Japanners opnames van veertien bonobo’s uit de Democratische Republiek Congo uit 2009 en nu. In beide opnames was het typische vlooien van de dieren te zien, het plukken van parasieten uit elkaars vacht. Maar de afstand tot elkaar nam met de jaren toe, de armen strekten zich meer, vooral bij vrouwtjes. Schijnbaar hadden de bonobo’s met het klimmen van de jaren meer moeite om de kleine vlooien te zien.

Vooral bonobo’s die eind dertig zijn, hebben moeite met nabij zien.

Verziendheid die toeneemt met leeftijd is dus geen typisch menselijk trekje, concluderen de onderzoekers. Het is evolutionair zeer oud, een voorvader van zowel mens als bonobo had er waarschijnlijk al last van. Maar heeft het ook een functie? De Japanse wetenschappers zagen dat dieren die niet zo goed zijn in vachtverzorging minder populair werden om mee te paren. Wellicht is verziendheid een methode van de natuur om te laten zien dat iemand zijn beste jaren als seksobject heeft gehad.

Het onderzoek Long-sightedness in old wild bonobos during grooming is opgenomen in het vakblad Current Biology.