Ooit was Mars blauw


Mars was 4 miljard jaar jaar geleden blauw, niet rood. Dat kwam door een oceaan die zich over een enorm oppervlakte uitstrekte. Dit wordt gemeld door een internationaal onderzoeksteam dat een studie heeft gemaakt van het oppervlak van de rode planeet. Mars was volgens deze studie zeer waterrijk.

Observaties met behulp van de Very Large Telescope in Chili, en het Keck Observatory in Hawaii hebben aangetoond dat er op onze buurplaneet al vier miljard jaar geleden genoeg water was om het gehele oppervlak met 140 meter diep water te bedekken.

Waarschijnlijk strekte de oceaan zich in ieder geval over het hele noordelijke halfrond van de planeet uit. Op sommige plekken zal de oceaan meer dan 160 meter diep zijn geweest. Vrijwel al dat water is op een bepaald moment verdampt en in de ruimte terecht gekomen.

De schatting is vooral gebaseerd op de sporen van water die nog in de atmosfeer van Mars te vinden zijn. Door het verval van waterstofatomen in dat water te meten, is het mogelijk om terug te rekenen naar de toestand 4 miljard geleden.