Ooievaar belt voor 3000 euro


ooievaar

Een Poolse groep ecologen die zich bezig houdt met vogelbescherming moet een rekening van rond de 3000 euro betalen aan een aanbieder van mobiele telefonie. Zonder dat ze er zelf een minuut voor hebben kunnen bellen. De schuldige is een ooievaar.

Het dier in kwestie was door de groep EcoLogic voorzien van een micro-GPS tracker. Zo konden de ecologen hem volgen en zien waar het dier na de zomer in Polen naartoe zou vliegen. Het eerste deel van de reis konden de Polen prachtig volgen. Over oostelijk Europa, de Middellandse Zee en toen over Egypte via de Nijl naar Soedan. Daar bleef het signaal op een plek steken en bewoog bijna niet meer.

Was de ooievaar dood? Of zat hij gewoon op een lekker plekje te eten? Toen ging het signaal helemaal uit. Was de zender kapot?

Het antwoord kwam een maand later, toen er een telefoonrekening op de mat plofte van rond de 3000 euro. De GPS-tracker is namelijk voorzien van een SIM-kaart. Die heeft iemand in Soedan er uitgehaald en is er mee gaan bellen. Meer dan 20 uur volgens het overzicht dat de Polen kregen. Een aangezien het om een Poolse kaart gaat, zijn dat internationale gesprekken. Dat tikt dat aan.

Op de Poolse radio vertelde het hoofd van de groep dat ze geen subsidie krijgen van de staat en dus weinig geld hebben. Ze zijn in gesprek met de telefoonmaatschappij om de rekening wat omlaag te brengen, maar zoals het er nu naar uitziet, moeten ze gewoon betalen. Wat er van de ooievaar is geworden (Soedanese braadpan?) is niet duidelijk.