‘Onzichtbaarheidsmantel’ nu ook ultradun


Tot nu toe waren ‘onzichtbaarheidsmantels’ omvangrijke constructies. Erg onhandig als je er à la Harry Potter onzichtbaar mee rond wilt sluipen. Maar wetenschappers van de University of Texas (VS) hebben er nu een gemaakt van minder dan een millimeter dik. Hun cloak, de metascreen, kan elk driedimensionaal object van de microgolfradar laten verdwijnen.

Het metascreen bestaat uit een film van polycarbonaat van 100 micrometer dik met een dun laagje koper als een visnet eroverheen gedrapeerd. Als er nu microstralen op het te verbergen object met het metascreen valt, botsen de terugkaatsende stralen met de inkomende stralen, waardoor die elkaar uitdoven. Gevolg: het object is niet meer waar te nemen. De onderzoekers wisten zo met succes een staaf van 18 centimeter lang te verbergen voor microgolven, is te lezen in New Journal of Physics.

Met het metascreen moet het ook mogelijk zijn om objecten voor zichtbaar licht te verbergen. Een nadeel: dat lukt waarschijnlijk slechts met objecten tot enkele micrometers groot. Een tegenvaller dus voor de Harry Potter-fans die zelf ooit zo’n cloak zouden willen hebben, maar handig voor microscopenonderzoek.