Onzekere bazen bulderen meer


Is je baas kortaf? Schreeuwt hij tegen je? Slaat hij met deuren? Wees niet bang, de goede man (m/v) is gewoon onzeker.

Aan de universiteit van Californië in Berkeley is net een megastudie afgerond naar het gedrag van leidinggevenden. Uit het onderzoek blijkt dat een derde van de Amerikaanse bazen geregeld tegen zijn ondergeschikten schreeuwt of agressief gedrag vertoont.

Volgens de studie komt dat soort gedrag voort uit een gevoel van onzekerheid of uit angst om de controle over werknemers te verliezen. Dat maken de onderzoekers op uit een grote enquête onder leidinggevenden.

Ook werd met bazen geëxperimenteerd in een laboratorium. Daar werden situaties uit het dagelijkse kantoorleven nagebootst. In dit rollenspel bleek dat bazen hun personeel zelfs de kans op het winnen van een geldbedrag ontzeggen, als ze het gevoel hebben dat hun ‘baas-zijn’ daardoor onder druk komt te staan.

In een andere test moesten bazen kiezen tussen een autotoeter en een zachte deurbel om hun personeel op een fout te attenderen. Onzekere bazen kozen vrijwel allemaal de toeter.

Hoe moet je omgaan met dit soort gedrag? Volgens de onderzoeker is slijmen bij de baas geen goed idee. Het masseert weliswaar zijn ego, maar op lange termijn zorgt het ervoor dat de baas zijn grip op de realiteit verliest: hij denkt dat je hem echt aardig vindt.

Gemene baas. Foto: Vimages
Gemene baas. Foto: Vimages