Onze spullen wegen 30 biljoen ton


bebouwing

De mensheid heeft een hoop spullen. Dertig biljoen ton om precies te zijn, dat is het gewicht van alle wegen, vliegtuigen, computers, gebouwen en alle andere, door mensen gemaakte objecten, bij elkaar. Een internationale groep geologen heeft berekend hoeveel gewicht dat op de aarde laat drukken. Ze komen op vijftig kilo per vierkante meter aardoppervlakte.

De mensheid is vooral de laatste eeuw flink aan het produceren geweest, wij en onze spullen zijn alomtegenwoordig. In veel meren en zeeën drijven meer plasticsnippers dan natuurlijke organismen. De verscheidenheid van menselijke producten is inmiddels zelfs groter dan de verscheidenheid van dieren en planten bij elkaar. Geologen hebben dat geheel van menselijke producten de technosfeer gedoopt.

Die kluwen van spullen gedraagt zich inmiddels als een echt organisme. De plasticeilanden die zich in sommige oceanen vormen, zijn een goed voorbeeld dat de mens zijn eigen creaties niet altijd meer in de hand heeft. De oorzaak is dat we spullen tegenwoordig van materiaal maken dat bijna onverwoestbaar is. Waar onze voorvaderen hoofdzakelijk hout en klei gebruikten om te bouwen, hebben we nu beton. Ook als de mensheid binnen één generatie zou uitsterven, dan blijft dat nog duizenden, wellicht miljoenen jaren bestaan.

Als onze nazaten (of andere wezens) over een miljoen jaar de aarde gaan onderzoeken, dan vinden ze daardoor meer techno-fossielen dan versteende dieren en planten, voorspellen de geologen uit onder andere Spanje en Noorwegen. We hebben zo’n dikke laag menselijke spullen bovenop de natuur gebouwd, dat er weinig meer over zal zijn van wat ooit de bodembedekking van de aarde was.

(The Anthropocene Review)