Onvrede in Nederland gestaafd


Nederland is minder veilig en vredig dan Uruguay en Tjechië. Volgens de Global Peace Index 2010 zijn er veel vredigere landen dan dat van ons.

De samenstellers van de jaarlijkse Global Peace Index plaatsen Nederland op de 27ste plaats, net vòòr Chili en net nà Costa Rica. Er staan meer opmerkelijke landen hoger geplaatst. Wat te denken van Maleisië, waar de multiculturele samenleving stevig in de greep wordt gehouden, mèt discriminatoire wetgeving ten gunste van één bevolkingsgroep en zonder persvrijheid. Maar vredig is het wel.

Groen is 'vredig', roze is 'onvreedzaam'
Groen is 'vredig', roze is 'onvreedzaam'

De Vision of Humanity die de lijst samenstelt, hanteert de volgende criteria:

Gevoel van veiligheid, gewelddadige demonstraties, respect voor mensenrechten, gevaar voor terroristische aanslagen, wapenimport, omvang leger, militaire uitgaven, politieke stabiliteit, internationale relaties en beschikbaarheid van (zware) wapens en uitgaven aan UN vredesmissies. Het aantal politiemensen, gedetineerden, moorden, geweldsmisdrijven, burgers (intern) op de vlucht en het aantal gewapende conflicten en doden door conflicten.

Verder worden ook wat positievere criteria meegenomen, zoals politieke en persoonlijke vrijheden, onderwijs, gezondheid, levensverwachting en het nationaal inkomen. Op basis van deze criteria valt Nederland zelfs nog maar nèt binnen de groene categorie – de index verloopt in vijf categorieën van vreedzaamheid, van groen naar roze.

Nog een paar bijzonderheden. Volgens de samenstellers scoort Nederland hoog in wapenexport. Gek genoeg nemen ze ook het percentage jonge mannen (15-34 jaar) mee in hun berekening. En: onze mate van vijandigheid tegen buitenlanders: 0.

Op de site van Vision of Humanity is op een kaart te zien hoe de afgelopen 3 jaar meer landen zijn opgeschoven naar een vrediger bestaan. In de index zijn 149 landen opgenomen, de eilandstaten in de Pacific ontbreken (afgezien van Hawaii).